måndag 6 september 2010

Det var tänkt att jag skulle ut till Matiu/Somes Island idag och påbörja mitt första betalda arbete för Department of conservation involverat skogshälsovård. Vädergudarna hade dock tänkt annorlunda. Hårda vindbyar från norr fick färjan ut till ön att bli inställd. Jag var precis klar att åka och hade packat klart maten för en vecka när jag fick informationen från öns parkvaktare.

Så då fick jag istället faktiskt lite tid med mina egna projekt. Något jag inte haft på ganska lång tid.

10 st nikau och 3 st kahikatea till maupuia

2 st treefuschia och 2 st kowhai, en gräs och ormbunke till totara rd reserve.

Klar hos hyresvärd med planteringen.
Fortsättning följer med ev en ny omgång växter senare? Vore schysst om de kunde börja rensa upp tomten av allt byggskräp och bygga klart vad de ska ha.
Den kowhai de flyttade på tidigare i februari har dött. Synd på ett så stort träd. Folk har ingen medkänsla för träd. Även om träden är äldre och kommer överleva de flesta mänskliga individer så fälls de eller flyttas på för att tex i den kowhais fall, ge plats för ett garagedäck. Nu fäller de 3 st stora mahoe med en stam diameter på 50 cm för att ge plats till barnens stutsmatta. Träden är uppskattningsviss 35-50 år? Och nu fälls dem för barnen som kommer använda stutsmattan ett par ggr och sen tröttnar. De har haft den i över 2 år och jag har aldrig sett dem använda den en enda gång.
Sorgligt när man inte inser värde. Dessutom beskär han träden ihopp om att de ska växa rakare, sättet han gör det, gör istället att trädet blir missvuxet eller dör istället. "Folk vill ha raka träd", säger han. "Det minimerar risken att de fäller dem i framtiden", fortsätter han. Jag undrar om det egentligen är sant.
För varje träd jag planterar på hans tomt så fäller han ett annat. Det var som ngn sa till mig, jag är hans goda samvete...
Så länge han betalar mig för att plantera träd så är det ok, att fälla de äldre?
Vem vet...
Känns bra iaf att plantera i ett reserve. Förhoppningsviss är både de nikau och kahikatea planterade där skyddade mot en allt mer bebyggd framtid...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar