lördag 5 juni 2010

Veckan som gått.

Så har en vecka nu passerat mest med jobb involverat med Places for Penguins och förberedelser för plantering på Matiu/Somes island.
I måndags var jag och Jenny Lynch, coordinator för places for penguins ute tillsammans Edy Mcdonald, Conservation manager för Wellington zoo och placerade ut pingvinholkar i Tarakena bay. Området där vi arbetar mest med restaurering av habitat för de små blå dvärgpingvinerna. 12 st holkar placerades ut under öar av vegetation bestående av mest Taupata (Corprosoma repens) och flax (phormium cookianum) på strandsidan av området som korsas av en väg.
Wellington zoo är numera sponsor åt Places for Penguins och bygger våra holkar i år. Hittills är ett 40 tal holkar färdigbyggda av 100. De står för verktyg och material-
Holkarna byggdes förra lördagen på The internationell day of Biodiversity för djurparkens besöksmedlemmar. Mest barn, men det roade även en del vuxna.
Måndag eftermiddag gjorde jag en kort inventering av Maupuia reserve på jakt efter trädfuschia. Ett 3 meter högt träd har jag hittat, vilket länge verkade vara det enda. Jag började ta sticklingar och frukt från andra trädfuschior i andra reservat för uppdrivning och senare utplantering. En kort inventering resulterade dock i glädjande 10 träd utmed en liten bäck, varav ngra var av lite större modell. Hittade även bra gläntor där jag tänker återintroducera kohekohe, kahikathea och nikau palmer.

Tisdagen placerades ytterliggare 12 holkar ut med mig och Jenny samt personal från Wellington zoos mediaavdelning. Det regnade ganska rejält, men humöret var på topp och mycket skratt förekom. Jenny och jag åkte även till närliggande Breaker bay där vi letade efter möjligheter att placera ut holkar om vi kunde hitta spår av förekommande pingviner. Ett antal pingvinstigar och spår tyder på att även där går de iland nattetid.

Onsdag/ Torsdag och tid för förberedelser av årets utplantering på matui/Somes island. En kort resa över Wellington Harbour- Te whanganui o Tara (maori) ut med färjan. Voluntärer från Forest & Bird, för det mesta pensionerade medlemmar kommer plantera i år ca 3000 växter och träd.
From första veckan i juni kommer medlemmar plantera ut växter i 30 st områden över ön som jag stakar ut. Ngra är dock alldeles för åtokmliga för gamla individer så därför kommer även yngre voluntärer från andra organisationer som är lite mer fit för att kunna klättra och röra sig i svårare terräng. De mest svåråtkomliga kommer jag se över själv.
Hittills har jag bara hunnit staka ut ca 13 platser. 4 av dessa 30 ligger dessutom på mindre öar runt om Matiu/Somes.
Matiu/Somes har sedan européerna kommit hit skalats av på all naturlig vegetation och sedan 1981 har forest & bird planterat växtlighet tillbaka.
En sömnlös övernattning pga av hetsiga pingviner under golvet och måsar på taket.

Fredag var det stödutfodring för Hihi och bellbirds i Zealandia- The karori wildlife experience.
Utställning av sockervatten och en loriblandning som liknar välling sker varje dag runt om i parken.
En pet-flaska med tillhörande foderautomat placeras ut i en bur med glesmaskigt galler för enbart nektarätande hihi och bellbirds. Nätet är för smått för större nektarätande och mycket mer förekommande och agressivare tui. 30 minuter skådning och datasamlande om vilka fåglar som besökar vilka automater och hur ofta ger god fakta om hur djuren rör sig, revir, könsfördelning osv- Just nu är dte vinter vilket tyvärr gör att många av fåglarna rör sig utanför staketet och parkens säkra rovdjursfria habitat på jakt efter föda. Många faller offer för katter, mink och råttor. Stödutfodring är ett sätt att försöka hålla dem kvar i området samt ger god data och information om respektive arter levnmadsmönster.
Lördag och Arbor day.
För er som inte vet vad arbor day är för ngn dag kan jag förklara att det är en internationell helgdag som bland annat firas i Australien, USA, Mexico, sydafrika, tanzania, japan, filipinerna mfl. Grupper eller enskilda personer uppmuntras att plantera träd. Arbor Day bildades av J. Sterling Morton i delstaten Nebraska år 1872.
Nåra av länder som deltar. Tråkigt nog inte Sverige så vitt jag vet.
Dagen firades med en stor utplantering i Tarakena bay med Places for penguins. Cirka 800 kustlevande arter av olika örter, mindre buskar och gräs planterades ut för skapa trygga omgivningar för pingviner, men också för att återskapa förlorade habitat. Det är svårt att tro att detta var botten på en olaglig soptipp där folk tumpade allt från döda djur till kylskåp, bilvrak och hushålls avfall.

Söndag- Ja, nu sitter jag och skriver detta. Funderar på om jag ska ut och plantera ngra träd i mitt egna lilla roadreserve.- Funderar på om jag ska kalla det för ngt speciellt. Totara rd ligger nära även om mitt reserve korsas av Camperdown rd. Men Jag skulle gärna vilja kalla det för Totara reserve :P Annar kallar jag det bara för the zig zag path när jag förösker förklara vart det är. KAn gå ut och sprida lite ihoppsamlade frön?
Vädret är blöt och det har regnat hela dagen....
Idag måndag fick jag faktiskt utplanterade en krypande ormbunke, Hound´s tooth och en kohekohe. Flyttade om 3 st kiokio med så vi får se om de gillar nya platsen bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar