söndag 30 maj 2010

Försvunna skatter. Del 2 Delalandes marklevande sporrgök.

Det har kallats det sjätte massutdöendet. Aldrig tidigare har så många arter dött ut inom så kort tidsrymd. I regnskogar som skövlas räknar man med över 100 arter varje dag. Många känner man nog inte ens till innan det är försent-
I år är det the Internationell year of biodiversity. Den biologiska mångfaldens år. På många håll runt om i världen gör goda människor allt för att rädda vad som finns kvar och förhindra ytterliggare utdöenden. Samtidigt som vi blickar framåt vill jag samtidigt visa vad vi förlorat, vad som dött ut.
Så vi inte glömmer...

När man pratar om utdöda fåglar tänker nog många, om inte alla på Dronten. Många känner nog också till Vandringdsuvornas och Carolinaparakiternas öde med. Därför väljer jag att inte skriva om dem.
Iallafall inte just nu.

Försvunna skatter. Del 2. Delalandes sporrgök. (Coua delalandei)

För 160 miljoner år sedan började en del av östra gondwanaland spricka upp och bilda det som skulle bli Madagaskar. I 50 miljoner år låg sedan Madagaskar isolerat ute i Indiska oceanen. Med unika habitat och endemiska arter är nu många akut hotade av mänsklig aktivitet och många arter har redan fått sätta livet till.

En av de mindre kända är Delalandes marklevande sporrgök eller Delalandes snigelätande sporrgök som den också kallas. Inte mycket är känt om Delalandes sporrgök som var den största i sin ordning. Den var tillskillnad från många andra gökfåglar inte parasiterande när det gällde häckning. Utan ruvande sina ägg själv.
Den är dessutom den enda i sin ordning som är utdöd.

Delalandes sporrgök förekom i blöt kustrelaterad regnskog på ön Île Sainte-Marie eller Nosy Boraha som den med kallas där de levde av insekter, smådjur och även sniglar, vilket bidrar till det andra namnet snigelätande. Den kan även ha förekommit i toamasina provinsen på fastlandet. Det råder lite oklarhet än idetta. Men alla väldaterade exemplar kommer från Île Sainte-Marie, vilket iof kan vara att det var här de beskrevs för att sedan skickas vidare.

Fjädrarna var högt eftertraktade bland öns urinvånare med sina metalliska blå färger. Runt ögonen var huvudet bart med en ljusare blå hud.
När europeiska bosättare steg iland var sporrgöken redan sällsynt. Bosättarna förde dessutom med sig råttor, katter och andra rovdjur. Stora områden regnskog skövlades och denna skövling fortsätter än idag. I dagsläget finns ingen skog kvar där Delalandes sporrgök förekom.

På många håll skövlas fortfarande områden, även i national parker . På flera håll är den dessutom olaglig. Timmerbaroner har järnkontroll över områden och skövlar ovanligare ädlare arter som "rosewood" som skickas till kina för att bli möbler och musikinstrument.
Sedan människan kom hit för 2000 år sedan har 90 % av landets ursprungliga regnskogar skövlats och bränts, idag finns det mindre 4 % kvar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar