onsdag 19 maj 2010

Vad är en fastlands ö?Det låter mycket bättre på engelska en på svenska. Mainland island! Därför kommer jag använda det engelska ordet när jag pratar om det.

Mainland island är ett relativt nytt och spännande concept. ( Några av de större parkerna, bild)
I Conservation sammanhang är de för att skydda skyddsvärda miljöer, flora eller fauna. Återskapa förlorade habitat och skydda dem mot tex introducerade pestdjur som råttor, mink, possums, katter mfl. Ett mainland island är oftast ett instängslat område med rovdjurs säkert stängsel, men kan även vara i vissa fall ett geografiskt område där det intensivt arbetas med effektiva pestprogram. Tillskillnad från öar i havet är en Mainland island alltid utsatt för en kontinuerliga återangrepp från pestdjur och ogräs.Så varför behövs dom?Introducerade djurarter kan ha förödande effekter på det inhemska djurlivet. Öar är speciellt utsatta. Hawaii har förlorat ca 70 endemiska arter sedan människan satte sin fot på vulkanöarna och ögruppen Maskarenerna som består av tre öar Maurituius, Réunion och Rodrigues Har förlorat över 30 endemiska arter. Mest kända är väl Dronten. ( Bilden visar den utdöda Huppe Fregilupus varius-1840.)

Nya zeeland med tillhörande Norfolk island är inget undantag. 58 arter har dött ut sedan människan steg iland med tillhörande råttor, katter, grisar, possum mfl. Många överlevande arter har nu omplacerats till öar utan rovdjur för att överleva, medan andra fortfarande klamrar sig tag bäst de kan i sin förändliga miljö.Så varför så viktiga?
-Del för att ge möjligheten till en utsatt skog, flora och fauna att kunna återhämta sig.
- En säker återintroducering av inhemska djur och växter.
- Ger en möjlighet i pestkontroll/arters återhämtning.
- Stoppar minskningen av biologisk mångfald.
Boundary stream är en av dessa "öar" På sina 802 hectar med både låglands skog och bergsskog upp till 1000 meter över havet är Boundary stream hemvistelse åt flera av nya zeelands hotade arter.Hotade växter som kakabeak och gulblommande mistel. En 800 år gammal matai som räddats undan avverkning på 30-talet.
Flera hotade fågelarter som North island brown kiwi, kaka, kokako, NZ falk, kereru och stora populationer av tui, kaikomako, whitehead och north island robin.
Boundary stream är inte en inhängnad ö och pestkontroll förekommer fortfarande av possum, råttor, mink, getter och hjort.
Återintroducering med saddleback "Tieke" har visat sig vara förtidigt då alla "dog ut" igen pga av introducerade rovdjur.

Det mytomspunna Te Urewera är Nya Zeeland största fastlands ö med sina 212,673 hektar. Här finns en stor del av Nya Zeelands alla arter. Det är också här som folk ibland får för sig att se och höra den utdöda Huia. Sista 3 kända individerna sköts utanför wellington i dec 1907. Som bevis på att de fortfarande fanns och man inte ville att de skulle försvinna.
Zealandia-The karori wildlife sanctuary.
Det är där jag håller till mellan 2-3 ggr i veckanoch grejar.
1999 gjorde sig karori wildlife sanctuary som det bara hette då känt för att vara sig den första i världen att stängsla in en fastlands ö i ett rovdjursäkert stängsel. Över 2,3 meter högt och i ett finmaskigt tjockt metall kommer inget igenom utom möjligen minsta musungar. Stängslet går runt om hela de 225 hektar som parken utgör av regenererande låglandskog. Mindre än 5 % av den låglandskog som en gång täckte wellington finns kvar. Över 40 hotade djur och växtarter varav 25 växter som är lokalt utdöda har återintroducerats.
Här finns över 30 fågelarter arter som bla little spotted kiwi och saddleback "Tieke" tillsammans med kaka, whitehead, robin men också de hotade Hihi och bellbird. Uppskattningsviss finns det ba
ra mellan 500-700 hihi kvar på Nya Zeeland. Dessutom finns här "jurassiska" grodor och jättewetor. Wetorna utgör föda till de förhistoriska Tuatara. en ödleliknade reptil vars närmsta släktingar utvecklades innan dinosaurierna, men dog ut samtidigt med dem. Utom på Nya Zeeland. Av little spotted kiwi och saddleback och tuatara är dessa de enda populationer på fastlandet. Övriga populationer finns bara på rovdjursfria öar utanför Nya Zeelands fastland som Tiritiri Matangi, Kapiti och Little Barrier island. Förhoppningsviss kommer även kakariki parakiter återintroduceras under hösten 2010. Kakariki finns redan på Matiu/Somes island utanför Wellington och förhoppningsviss kommer dessa två populationer ngn i framtiden att mötas. Ett par Kakariki från matiu/Somes har redan haft en häckning i karori även om den häckningen misslyckades.
Det är bla en av de främsta orsakerna att jag planterar och driver upp träd som är mest anpassade för fåglar i form av nektar, bär, frukt och bo.
Nu har också Zealandia öppnat sitt nya turistcenter och det är riktigt häftigt. Rörliga modeller av Moafåglar, massor av ljud och coola digitala tekniker. Allt visar hur Nya zeeland var 1000 år sedan, precis innan människorna satte sin fot här. Utställningen fortsätter till andra våningen där man visar arter som dog ut i takt med koloniseringen av fastlandet och vad som görs nu för att rädda det som finns kvar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar