lördag 9 januari 2010

DOGS ARE THE BIGGEST CAUSE OF KIWI DEATHS !


6 Aug 2009: Re-introduced kiwi in the Rimutaka Forest Park has been killed by a dog

18 Dec 2008: Dogs killing 70 kiwis in two weeks...

15 Nov 2007: Third killing of a kiwi by dogs on Stewart Island

5 Oct 2003 : Dogs maul 16 kiwi in national park kiwi refugee.

1990 and june 1995, dogs caused 135 kiwi deaths reported in Northland

500-900 kiwi killed in Waitangi by a stray dog in 1987

Listan kan göras ganska lång egentligen och det är sorglig.
Med 78 % står hundar för dödsfallen av fullvuxna kiwis. Med dessa siffor går hela åter introducerings programmen bakåt. Allt beror på människan "bäste" vän. Hunden. Hundar ska alltid hållas kopplade när de vistas utomhus oavsett hur tränade, lydiga eller ras de tillhör och oavsett vart man befinner sig. Om hundar får tillträde till nationalparker skall de hållas kopplade vid alla tidpunkter.
Flesta gånger handlar det också om oansvariga ägare som har sina hundar lösa ute på dagarna, lösa utomhus på nätterna eller lösgående vid promenader. Hundar som har möjligheten att kunna sträva fritt har lätt för att inom några sekunder kunna söka upp och ha ihjäl en kiwi.
Kiwis har en stark lukt som är väldigt attraktivt för hundar och ett mycket bräckligt skelett som vid minsta kraft lätt krossas. Dessutom visar studier att en hund som en gång fått "smak" för kiwis återfaller att söka upp dem vid nästa tillfälle. Främst är det jägare som låter sina hundar springa lösa i reservaten där det är tillåtet att jaga hjort och vildsvin, men även hundar från bostadsområden och farmer som tillåts vara lösa dag och nattetid.

(Ett bättre sätt att bli av med hjort och svin är utrotningsprogram som 1080, som dessutom även tar bort pestdjur som possums, råttor, mink, mfl. )

Utan uppfödningsprogram skulle färra än 5 % av kiwis nå en fullvuxen ålder i det vilda, främst pga av mink och katt.

Därför är det viktigt att de områden där de senare är redo för en åter introducering är rensad på pest som mink och possums. En vuxen kiwi har möjlighet att försvara sig mot mink eller en katt, men de är försvarslösa mot hundar. I fallet mellan 1990 och 1995 stod husdjurs hundar för 29 av dödsfallen, förvildade/utslängda hundar för 38 och resterande hundar var hundar från farmer och jakthundar. Av de dödsfall som berodde på husdjurs hundar handlade det om hundar som inte bundits upp för natten eller tagits inomhus, vid hem och camping. Under samma tid dog dessutom 5 kiwis pga attack från katter.

Hundar som är tränade för att söka upp pestdjur vid bevarande projekt är en viktig del i att bevara den biologiska mångfalden på nya zeeland, men man får aldrig glömma att även hunden har en vild instinkt som är att jaga och i mesta fallen döda även fåglar!

De går inte bara på Kiwis, utan wekas och andra rallar samt pingviner och andra arter som saknar flygförmåga.
Bästa fallet vore att bannlysa hundar och katter från områden med närliggande kiwireservat! Och fortsätter trenden med ihjälbitna kiwis händer det nog inom en förhoppningsviss snar framtid.

Av underarterna Haast tokoeka kiwin finns bara ca 500 st kvar.
Av Rowi arten finns ca 250 kvar inom ett område i South Okarito forest på sydön. North island Brown kiwi är den som har störst utbredning med en population på ca 25 000, av little spotted kiwi finns ca 1425 kvar.

Kiwin lägger ett ägg undantag (brown kiwi som under en säsong lägger 2) som ruvas i 80 dagar av enbart hanen och då han fölorar ca 20 % av sin kroppsvikt. Kycklingen kläcks fullt fjädrad och klarar sig själv inom 6 dagar. Redan innan dess rör den sig över ett stort område. vid 6 månaders ålder väger den ca 1 kg. Den blir könsmogen vid 3-4 månaders ålder och lever upp till 50 år ålder.

All dogs regardless of size, breeding or training, are potential kiwi killers!!! The solution is easy in principle – a change in attitude among dog owners!

http://www.savethekiwi.org.nz/
http://www.doc.govt.nz/conservation/native-animals/birds/land-birds/kiwi/kiwi/docs-work/
http://www.doc.govt.nz/publications/conservation/native-animals/birds/saving-our-kiwi/kiwi-facts/

1 kommentar:

  1. Har läst vad du skrivit på odla. Mycket intressant läsning,Tack. Hoppas du skriver mera om djur och natur på den undre sidan av klotet. Emmas matte

    SvaraRadera