onsdag 14 april 2010

Ny webbsida om 1080.



Nu har det kommit en suverän webbsida om 1080 som kommer blåsa hål på alla myter en gång för alla. Fakta, varför det behövs, studier och hur pestdjur även påverkar boskap.
Utan 1080 hade flera djurarter antagligen varit utdöda för länge sen.

http://www.1080facts.co.nz/


Ett samarbete mellan Forest&Bird och Federated Farmers.

tisdag 13 april 2010

Mokihinuis öde.


En olycka kommer sällan ensam.
Mokihinui river en av Nya zeelands större orörda floder i en del av Kahurangi National Park är nu under hot av ett dammbygge. Raviner och bergs sluttningar med uråldrig podocarp skog, bokskog och rödblommande rata kommer dränkas till 80 meters djup och 330 hektar land kommer översvämmas. Området och flodsystemet är också hem till över 16 hotade djurarter. Några av dessa lever i de snabbt forsande floderna blue duck (whio), longfin eel, giant kokopu. I skogen Long-tailed bats, western weka, kereru, och de köttätande powelliphanta sniglarna. Går detta igenom kommer 14 km att dränkas. Djur och växter kommer drunka eller bli avisade från sina naturliga miljöer.
I år är det det biologiska mångfaldens år och här är det den biologiska mångfalden som kommer få betala med sitt liv för att kunna " måste utvinna mer kraft" som energibolaget Meridian säger. Om man tittar på försöjningen se ut idag på sydöns västkust, så inte behövs inte mer el. Det är mer pengar man vill ha...







Whio.